Mart 28, 2015

Olga ve Lapti


Olga dedim ben ona, adını bilmiyorum, sormadım da. Karda, yağmurda, çamurda hep sokaktaydı.Bast ayakkabıları satıyordu, Rusların söyleyişi ile lapti. Büyük laptiler giymek için bir de küçük laptiler var süs için.
Soğuktan kızarmış yanakları ve burnu ile hep gülümsüyor,  bakmayın bu fotoğraftaki haline , fotoğrafını çekerken beni takip ediyor o yüzden ciddiyeti.


Lapti ya da bast, Rus köylülerin geleneksel ayakkabıları. Lapti eski zamanlarda "ayak" anlamına gelen  "lapa" kelimesinden gelmekte. 20. yüzyılın başlarına kadar Sibirya hariç hemen hemen her Rus köyünde giyilirmiş. Ucuz laptiler daha fazlasını almaya gücü olmayan köylüler için en iyi çözümmüş.Günümüzde de lapotniki (lapti giyen yada lapti satan) kelimesi fakir insan anlamında kullanmakta.
Lapti'lerin üretilmesi kolay olmakla birlikte yapıldığı malzeme nedeni ile uzun ömürlü olmamakta ve çok çabuk yıpranmakta. Özellikle yağmurlu havalarda hemen bozulması nedeni ile uzun yola çıkan, köylülerin çantasında birkaç yedek lapti bulunurmuş.
Günümüzde  kutlamalar veya kostüm gösterileri gibi  özel günler dışında giyilmemekte.

5 yorum:

  1. Çok güzel bir hediyelik olur :)

    YanıtlaSil
  2. bildiğim kadarıyla mısır koçanının yapraklarından yapılıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnternette huş ağacı yada ıhlamur ağacı lifleri diyor, elimdeki miniklere baktım onlarda pek benzemiyor mısıra ama hertürlü liften yapıyorlar bence de.

      Sil
  3. Dayanıksız olsalar da görüntüleri çok güzelmiş, güzel bir paylaşım olmuş, teşekkürler :) Sevgiler :)

    YanıtlaSil